Nieuws

Webshops en websites met HTTPS

Oakville

U heeft waarschijnlijk al wel gezien dat sommige webshops of websites met http:// beginnen, maar dat de meeste een extra “s” bevatten, vergezeld van een hangslotje. Http is het protocol dat gebruikt wordt om data te verzenden tussen bijvoorbeeld Internet Explorer of Firefox en een website. Het verschil tussen http en https is slechts één letter, maar wel een letter die een enorm verschil maakt.

De “s” in “https” staat namelijk voor secure en verwijst naar SSL (Secured Socket Layer) of TLS (Transport Layer Security). Die twee certificaten versleutelen uw gegevens zodat u ze op een veilige manier kunt versturen.

Veiligheid en betrouwbaarheid van webshops en websites

Vergelijk het met het geldtransport van een bank naar een andere locatie. Een bankmedewerker krijgt geen rugzakje met een paar miljoen euro mee om daarna (waarschijnlijk zéér) vrolijk op zijn fiets te springen en dat geld naar de bevoegde instantie te brengen. Daarvoor worden gepantserde wagens van professionele beveiligingsfirma’s ingeschakeld. Criminelen kunnen wel proberen om het geld te stelen, maar die poging zal niet erg succesvol zijn. Een SSL-beveiliging kunt u zien als zo’n gepantserde wagen met daarin uw persoonlijke gegevens. Alleen wie ook over een sleutel van die wagen beschikt, krijgt toegang.

En die beveiliging is geen overbodige luxe, want niet elke internetgebruiker heeft goede bedoelingen. Denk maar aan ‘phishing’, waarbij fraudeurs bestaande websites namaken om uw gegevens te stelen. Vooral websites van banken en betaaldiensten zoals PayPal zijn daar de dupe van. Het SSL-certificaat zorgt ervoor dat derden uw gegevens niet kunnen onderscheppen en misbruiken. Bovendien krijgen enkel officieel erkende websites het SSL-certificaat toegekend. Dus als een website zonder https of hangslotje naar uw financiële of persoonlijke gegevens vist, bent u best op uw hoede. Dat betekent natuurlijk ook dat (potentiële) klanten uw website minder snel zullen vertrouwen als die niet beveiligd is.

U snapt het plaatje : https staat garant voor veiligheid en dus ook voor betrouwbaarheid. Maar dat is niet alles!

Betere score in Google voor webshops en websites

Https is een “ranking factor” van Google en bepaalt dus mee de positie van webshops of websites in de zoekresultaten. Als uw website over een beveiligde https-verbinding beschikt, scoort u beter. Google Chrome geeft surfers zelfs een waarschuwing wanneer zij een website bezoeken die het hangslotje mist. En denkt u dat potentiële klanten hun bankkaart bovenhalen wanneer hun internetbrowser alarmsignalen uitstuurt? Wij ook niet …

SSL is essentieel voor AMP

Wat ?! De meeste online opzoekingen gebeuren tegenwoordig op mobiele toestellen. Daarom gaat Google in de toekomst vooral de mobiele versie van webshops of websites gebruiken om hun positie in zoekresultaten te bepalen. En om de zoekervaring van mobiele internetgebruikers vlot te laten verlopen, riep Google de technologie “AMP” in het leven. Dat staat voor ‘Accelerated Mobile Pages’ en het zorgt ervoor dat pagina’s vrijwel onmiddellijk laden op mobiele toestellen. En aangezien AMP https nodig heeft om te kunnen werken én mobiel een prioriteit is voor Google, scoren pagina’s die https gebruiken ook daardoor beter in de zoekresultaten.

Weet u niet zeker of uw webshop/website over een SSL-certificaat beschikt?
Controleer het even via deze link. Als wij uw website gemaakt hebben, hoeft u zich geen zorgen te maken.

Meer weten over HTTPS en SSL?

Terug naar overzicht