Bij offset wordt er fullcolour gedrukt in CMYK of Pantone kleuren. CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Yellow, Key (=zwart). Met deze basiskleuren krijg je een hele reeks kleuren door ze te mengen. Als we een bestand in CMYK drukken, trekken we als het ware de kleuren uiteen en maken we voor elke basiskleur een aluminiumplaat. Deze platen worden dan vochtig gemaakt, waarbij de plaatsen zonder beeld water aantrekken.
Daarna plaatsen we de platen in de druktorens (1 toren per kleur) en worden de platen op een cilinder gespannen. De inkt (Cyaan, Magenta, Yellow of Key) komt in contact met de plaat. De plaatsen die het water hebben aangetrokken, stoten de inkt af. De plaatsen die geen water hebben opgenomen worden gevuld met de inkt. Die inkten worden op een rubberdoek overgedragen, die op haar beurt de inkt op het papier plaatst en het beeld vormt. Het papier gaat langs de Cyaan, Magenta, Yellow en Key toren, waardoor de kleuren weer gemengd worden, zoals je hebt aangegeven in de bestandsopmaak.
Bij offset is er eenmalige een startkost. Daarom is offset interessant voor grotere oplages. Hoe groter de oplage, hoe lager de stukprijs.
Dit kan je het beste vergelijken met de printer die je thuis of op kantoor hebt staan, maar dan in het groot. Bij deze drukwijze worden de kleuren door middel van toners als het ware op het papier gebakken. Bij digitaal drukwrk zijn er geen droogtijden en dat resulteert in sneller drukwerk. De opstartkosten bij digitaal drukwerk zijn ook veel lager dan bij offset. Dit komt omdat er minder voorbereidingswerk is. Je betaalt als het ware per stuk. Hoe meer je bestelt, hoe duurder het wordt.. Daardoor is deze druktechniek vooral interessant voor kleine oplages.
Het digitaal drukproces wordt vaak gebruikt bij het drukken op papieren dragers, maar ook op verschillende kunststofdragers (pvc-spandoeken, plaatmateriaal, etc.). Tevens worden kleine aantallen grootformaat drukwerk geprint op digitale drukpersen.
Als je je huisstijl wilt laten drukken, is het natuurlijk belangrijk dat de kleuren gelijk zijn. Hiervoor raden we aan om voor alles hetzelfde drukproces te kiezen. Niet enkel het drukproces kan de kleuren er anders laten uitzien, maar ook de papiersoort is van groot belang. Briefpapier absorbeert bijvoorbeeld meer inkt dan een glanzende flyer.