Home » Nieuws » UX-webdesign: wat is het en hoe werkt het?
10.02.2023
Leestijd: 2 min

UX-webdesign: wat is het en hoe werkt het?

User Experience, de term vliegt je dagelijks rond de oren wanneer we het over webdesign hebben. Maar wat bedoelen we nu precies met UX-webdesign? En hoe kan jij dit toepassen?

Wat bedoelen we met UX-webdesign?

UX-webdesign is het grote broertje van “gewoon” webdesign. De UX designer gaat vele stappen verder dan enkel het bouwen van een grafisch aantrekkelijke website. Je kan UX design het beste omschrijven als een volledig proces waarbij de focus in alle stappen ligt op de gebruikerservaring van de bezoeker.

Vaak worden de termen UX (user experience) en UI (user interface) door elkaar gebruikt. UI maakt deel uit van de volledige user experience en gaat vooral over het fysieke design. Welk lettertype of kleur je kiest zijn hiervan goede voorbeelden. UX webdesign gaat echter veel verder. Algemeen stellen we dat je tijdens het UX-webdesign proces de volgende stappen doorloopt.

De eerste fase is meteen de belangrijkste. Tijdens dit proces ga je voornamelijk je klant bevragen. Je wil immers te weten komen wat die klant nu precies zoekt of wenst. Het antwoord op deze vragen laat je toe om af te toetsen of je doelen realistisch zijn en of de opzet van je UX project voldoende waarde heeft.

Afhankelijk van het onderwerp kan dit onderzoek veel of weinig tijd in beslag nemen. Uiteraard doe je best de nodige research naar de mogelijk concurrentie maar vergeet ook niet voldoende tijd uit te trekken voor het opstellen van je buyer persona’s. Dit zijn fictieve personen die elk andere kenmerken hebben maar deel uitmaken van jouw doelgroep.

Starten met mock-up, daarna volgt de UX-website

Nu je weet wat jij wil vertellen en wat de bezoeker wil vinden, kan je aan de slag. Om onnodige designaanpassingen te vermijden, gaan we van start met een mock-up. Dit is een snelle manier om je website uit te bouwen zonder dat alle punten en komma’s reeds in orde zijn. De bedoeling is om de meest belangrijke features high level uit te werken zodat je reeds een goed beeld krijgt van het uiteindelijke resultaat.

Je mock-up is klaar. Nu komt het belangrijkste werk voor je klant: de testfase. Dit kan door verschillende personen in de organisatie gebeuren. Hou er wel rekening mee dat je een website best door minstens vijf verschillende mensen laat doortesten. Heb je daarvoor niet voldoende tijd of mankracht? Dan bestaan er tal van tools die dit werk voor jou deels kunnen automatiseren.

Nu je het volledige proces hebt doorlopen kan je van start met de uiteindelijke ontwikkeling van je UX-website. Dit kan je uiteraard zelf doen, maar UX-webdesign blijft toch wel écht specialistenwerk. Bovendien zorgt een specialist ter zake, zoals Hummingbirds, ervoor dat er voldoende feedback wordt verzameld tijdens het volledige traject. Zo ben je er zeker van dat je over de informatie beschikt en dus nog gerichter keuzes kan maken op maat van jouw doelgroep.

Interesse in UX-webdesign?

Contacteer Hummingbirds voor een nieuwe website waarmee je écht het verschil maakt.

Maak een afspraak

Interesse om jouw onderneming (digitaal) op de kaart te zetten?
Wees welkom bij Hummingbirds!

Solliciteer nu!

Gewenste terwerkstelling

Solliciteer nu!

UX-webdesign: wat is het en hoe werkt het?
Voorwaarden*

    Let's grow together