Zoeken via Google zal nooit meer hetzelfde zijn. Tijdens zijn jaarlijkse conferentie kondigde Google een ingrijpende verandering aan: de klassieke lijst met blauwe linkjes maakt plaats voor een slimme AI-chatbot die meteen antwoorden geeft op je vragen. En dat verandert niet alleen hoe jij zoekt, maar ook hoe je als organisatie gevonden wordt.
De nieuwe functie, AI Search genaamd, laat je toe om langere, complexere vragen te stellen. De chatbot geeft daarop een uitgebreid antwoord, samengesteld uit meerdere bronnen. In plaats van tientallen websites te moeten openen, krijg je direct een helder overzicht.
Dat is handig voor de gebruiker, maar het betekent ook dat mensen minder vaak zullen doorklikken naar jouw website. “Gebruikers gaan nu vaker blijven hangen bij de chatbot en minder doorklikken naar de websites waarop die info gebaseerd is”, zegt AI-expert Rémi Delanghe in een reactie aan De Morgen.
Tot nu toe was het al een uitdaging om in de topresultaten van Google te komen. Maar straks is zelfs een plek in de top tien mogelijk niet meer genoeg. De AI-software kiest zelf een paar bronnen die het meest relevant zijn en die krijgen alle zichtbaarheid.
Wil je daartussen staan? Dan moet je zorgen dat je content niet alleen technisch goed zit (denk: zoekwoorden, laadsnelheid en structuur), maar ook inhoudelijk écht waardevol is. Want alleen de meest relevante en betrouwbare content wordt nog getoond. Kwaliteit boven kwantiteit.
Toch is dit niet per se slecht nieuws. Integendeel: als je als organisatie inzet op kwaliteit, kan dit net een voordeel zijn. AI-chatbots belonen merken die duidelijke, uitgebreide en originele content aanbieden. Denk aan goed geschreven blogs, informatieve video’s en antwoorden op echte vragen van je doelgroep.
Bovendien blijkt uit de eerste cijfers dat wie via AI toch doorklikt naar een website, vaak veel meer interesse heeft. Je bereikt misschien wat minder mensen, maar wel de juiste mensen.
Misschien ken je AI Overview al: dat is de functie waarbij je bovenaan de zoekresultaten een korte samenvatting krijgt als je een complexe vraag stelt. Niet bij elke zoekopdracht, maar alleen als Google inschat dat het je veel tijd zou kosten om het antwoord zelf te vinden.
Volgens professor Lieven De Marez, onderzoeksdirecteur Media en Innovatie bij imec, is dat een logische evolutie. “Toen het internet ontstond, kregen we als gebruiker plots toegang tot een massa aan informatie”, zegt hij in De Wereld Vandaag op Radio 1. “Maar we moesten de puzzelstukken wel zélf nog bij elkaar leggen. Dat is de afgelopen jaren veranderd: toepassingen als ‘AI overview’ leggen de puzzelstukken voor ons samen. Ik noem het een zoekmachine op steroïden.”
Met de introductie van AI Mode zet Google nog een stap verder. Deze nieuwe zoekervaring laat gebruikers in de VS nu al toe om in een aparte omgeving op een natuurlijke manier te chatten met de zoekmachine – alsof je met een slimme assistent spreekt. De rest van de wereld volgt binnenkort.
De overgang naar AI-gestuurde zoekresultaten is al bezig en zal zich snel doorzetten. Dit kun je nu al doen om voorbereid te zijn:
Creëer waardevolle content
Schrijf niet zomaar om te schrijven. Denk na over wat je doelgroep echt wil weten en geef daarop een helder antwoord. Bij Hummingbirds beschikken we over verschillende tools om inzicht te krijgen in dit zoekgedrag.
Pas je teksten aan op conversatievormen
AI Search werkt met vragen en natuurlijke taal. Zorg dus dat je content daar goed bij aansluit. Vorm als het ware een conversatie met vraag-antwoord.
Investeer in betrouwbaarheid en autoriteit
Google let steeds meer op hoe betrouwbaar je overkomt. Zorg voor bronvermeldingen, expertise en inhoud die helemaal klopt. Ook met voldoende online reviews geef je jouw autoriteit een boost.
De nieuwe zoekervaring met AI Search is niet de enige AI-vernieuwing die Google voorstelt. Ook andere tools krijgen een flinke AI-injectie. Zo kan Google Meet nu live je zinnen vertalen tijdens videobellen. Handig als je praat met iemand die een andere taal spreekt.
Gmail krijgt dan weer ‘Smart Replies’: een AI-assistent die e-mails schrijft in jouw stijl, gebaseerd op eerdere berichten en documenten. En met de nieuwe versie van het AI-model Gemini krijg je live hulp via voice of camera. Bijvoorbeeld om je fiets weer soepel te laten draaien.
Let wel: niet alles is gratis. Voor de geavanceerde functies introduceert Google een VIP-abonnement van maar liefst 250 dollar per maand. Daarmee volgt het bedrijf het voorbeeld van andere AI-spelers, zoals OpenAI, die ook zoeken naar manieren om hun technologie rendabel te maken.
Google kiest resoluut voor AI Search. Als bedrijf of organisatie kun je daar niet omheen. Maar met de juiste aanpak hoeft dit geen bedreiging te zijn. Zie het als een nieuwe kans: om relevanter te zijn, zichtbaarder voor de juiste mensen en klaar voor de toekomst. Met Hummingbirds als partner ben je alvast perfect gewapend om jouw bedrijf optimaal zichtbaar te maken.
Zo deelt Google het nieuws zelf in anderhalve minuut: